top of page
Jeux Antalya CDD 7.jpg
alt-1-1024x761.png
Mutifes.jpg
Mardin Masalcılar Buluşması.png
Masal%20%C5%9Eatosu8_edited.jpg
Çocuk_Bienali2.jpg
Meşepalamudu6.jpg
20180913_184911_edited_edited.jpg
20181015_151240_edited.jpg
Ispartakule_I%C3%85%C2%9F%C3%84%C2%B1k_L
Terakki.jpg
1_Hümeyra_Ural.jpg

İlk Etkinlikler

Helga Flohr, sayın Prof. Dr. Ömer Adıgüzel’in daveti ile 23-26 Kasım 2017 yılında 28. Uluslararası Eğitimde Yaratıcı Drama Kongresi’ne davet edildi.   “Adaletli Bir Dünya İçin Çember” adlı kongrede Helga Flohr, Bertolt Brecht’in Kafkas Tebeşir Dairesi’ni uyaran olarak kullandığı üç atölye gerçekleştirdi. 

05-06 Mayıs 2017 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde gerçekleştirilen ilk Hikaye Anlatıcılığı Kongresi’nde (UHAK), Maurice Sendak’ın Vahşi Şeyler Ülkesinde adlı kitabının uyaran olarak kullanıldığı jeux dramatiques atölyesi Bahar Gürey’in eğitmenliğinde hikaye anlatıcıları ile buluştu. 2018 yılında ikincisi yapılan kongrede, komşumuz İran’dan Samed Behrengi’nin “Bir Şeftali Bin Şeftali” masalının uyaran olarak verildiği bir jeux dramatiques atölyesi gerçekleştirildi.

17-21 Kasım 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen 4. Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali’nde, Bahar Gürey eğitmenliğinde Shaun Tan’ın “Uzak” adlı kitabının uyaran olarak kullanıldığı atölyede Mersinli oyuncular ilk kez jeux dramatiques ile tanıştılar.

Mardin Müzesi, müze eğitim etkinlikleri kapsamında, 02-07 Ekim 2018 tarihleri arasında yapılan Mardin Masalcılar Buluşması’nda, müzede ilk jeux dramatiques atölyesi, Bahar Gürey yönetiminde 10-12 yaş grubu çocuklarla gerçekleştirildi. Çocuklar, müzedeki mutfak bölümünü müze görevlisi ile gezdikten sonra, “Bir Yemek Daveti” başlıklı atölyede, mutfaktaki araç gereçleri ve kurulan sofrada; yiyecekleri, içecekleri canlandırdılar.  

25 Mart 2017 Dünya Masal Anlatma Günü’nde Eskişehir Masal Şatosu’nda, Bahar Gürey yönetiminde, Grace Lin’in Dağın Ayla Buluştuğu Yer adlı kitabının uyaran olarak kullanıldığı jeux dramatiques atölyesi 9-12 yaş grubu çocuklarla yapıldı.

19 Nisan-23 Mayıs 2018 tarihleri arasında, İstanbul’da çeşitli mekanlarda izleyiciyle buluşan 5. İstanbul Çocuk ve Gençlik Bienali’nde, 19 Mayıs Cumartesi günü 9-10 yaş grubu ile Bahar Gürey yönetiminde jeux dramatiques atölyesi gerçekleştirildi.

25 Kasım 2016 yılında Meşepalamudu Çocuk Evi’nde Bahar Gürey ile çocukların kendi masallarını oluşturacakları dört haftalık bir proje başladı. 4-5 yaş grubu çocuklar uyaranlardan yola çıkarak kendi masallarını her hafta geliştirdiler ve oluşturdukları bölümleri jeux dramatiques yöntemi ile canlandırdılar. Dört haftanın sonunda oluşturdukları masalları baştan sona jeux dramatiques yöntemi ile canlandırıp, masallarını resimlediler.  5 yaş grubu daha sonra adını “Pembe Kuşlar” koydukları masallarını tiyatro performansına dönüştürdüler.  Böylece Türkiye’de ilk kez jeux dramatiques uygulamaları Meşepalamudu  çocukları ile başladı.

Aşağıda çocukların yarattığı "Pembe Kuşlar" masalının Ali Rıza Kubilay tarafından seslendirilimiş ses kaydı yer almaktadır. 

Pembe Kuşlar Masalı

2018 yılında Robert Koleji hazırlık sınıfı öğrencileri ile yapılan yaratıcı drama atölyelerinden birinde jeux dramatiques çalışması uygulandı. Böylece gençlerle ilk jeux dramatiques atölyesi gerçekleştirilmiş oldu. 

2018-2019 eğitim öğretim yılında jeux dramatiques YeniOkul’un hazırlık sınıfı öğrencilerinin ders programına girdi ve her pazartesi öğrencilerle jeux dramatiques atölyeleri yapıldı. Böylece jeux dramatiques ilk kez bir okulun ders programında yer aldı ve okul, jeux okulu olma ünvanını alan ilk okul oldu. 

2019-2020 eğitim öğretim yılının bahar döneminde jeux dramatiques, Ispartakule Işık Okulları’nda lise hazırlık sınıflarından oluşan bir grup genç ile dört buluşma gerçekleştirdi. Böylece okul ikinci jeux okulu olma ünvanını kazandı.

27 Mart 2018 Dünya Tiyatro Günü kapsamında Şişli Terakki Tepeören Kampüsünde gerçekleştirilen etkinlikler arasında jeux dramatiques atölyesi de yer aldı ve 2 sınıf öğrencileri ilk kez jeux dramatiques yönetmi ile tanıştı. 

Tüm dünyanın Covid-19 virüsünden kaynaklı olarak yaşadığı pandemi sürecinde, sağlık çalışanlarının kısıtlı zamanlarında aileleriyle keyifli vakit geçirebilmeleri için Jeux Dramatiques Türkiye uygulayıcı adayları bir araya gelerek, çevrimiçi jeux dramatiques atölyeleri yapmaya başladılar.  Sağlık çalışanı aileleri ile ilk çevrimiçi atölye uygulamasını Hümeyra Ural gerçekleştirdi. Tüm gönüllülerimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

bottom of page